Wednesday, October 12, 2022

Farmer's Restaurant [Mokuba] and Milk Factory [Bon Serve] / 農園レストラン「木馬」とミルク工房「ボン・サーブ」

 It was nearing 11:30am, so we made our way back to the Farmer's Restaurant [Mokuba]. 

11時半に近づいたから、農園レストラン「木馬」に向かった。


Here we are at the restaurant. 

レストランに到着。

The front door. We were a little early but we thought we would go in anyway.

店のフランとドア。予約時間より早く着いたが、店に入りました。

Today's menu. The menu may be hard to read so from the top of the board where it says Chef's recommendation of the day. Five appetizers, fried food of the day, today's grilled dish, seasonal salad, seafood of Shimokita, coffee, matcha wagon service, and dessert. 

今日のメニュー。写真じゃ読み辛いかも知りませんなので、上から本日のチェフのあすすめ品。前菜5品、本日の揚げ物、本日の焼き物、季節のサラダ、下北海の幸、コーヒー、抹茶とケーキ。

The interior is beautiful. 

店内は綺麗で素敵。

The two figures below are chopstick holders. They're so cute.

下記の2枚の写真に写ってるフィギュアは箸置きです。とっても可愛い。

Here I am at our table. 

はい、私たちの席です。






My wife patiently sitting at the table. 

お席で座ってる僕の妻。

And now for our set meal. 

さて、これからランチセットを堪能します。


First, we were served a bowl of soup. Today's soup was corn potage.

最初に出されたのは本日のスープ。コーンポタージュでした。


The bread is made on a spit, much like the German dessert baumkuchen. 

パンはドイツのケーキバウムクーヘンと同じ様な作り方です。


Getting ready to eat my bread. 

これからボーパンを食べます。




Today's five appetizers, from left to right. Fried tofu topped with some kind of sauce, a meat dish (I think it was chicken), vegetable wrapped with ham, a couple of egg rolls, and roasted chestnut. 

本日5品の前菜。左から右。揚げ豆腐、鶏肉(だったかな)、野菜のハム巻き、だし巻きたまごと焼いた栗。

The seasonal salad with dressing. 

季節のサラダとドレッシング。

Today's grilled dish was an assortment of tempura. 

本日の揚げ物は天ぷらの盛り合わせでした。

The tempura included a large shrimp, sweet potato, perilla, and kakiage (a mixture of vegetables). 

本日の天ぷらは海老、サツマイモ、大葉とかき揚げ。


Today's grilled dish was a hamburger steak. Well, not just any kind of hamburger steak, it's actually a tofu burger. 

本日の焼き物はハンバーグ。普通のハンバーグではなく豆腐バーグです。

Hidden underneath the tofu burger were some potatoes. 

豆腐バーグの下にポテトが現れた。

Next up, a sashimi platter featuring items from Shimokita. Shellfish, shrimp, and maybe maguro. 

下北海の幸は刺身の盛り合わせ。貝類、海老とマグロかな。


Look how large the shrimp sashimi is. 

見て、海老の刺身が大き。

We were getting a little full so imagine our delight when we were served dessert. 

結構満腹になった感じのところでデザートが出されました。


Dessert was a chiffon cake with some fruit. 

デザートはシフォンケークと果物。

Then, the chef brought over a small cart to our table and made the matcha right there at our tableside. 

次、チェフがキッチンから出て、テーブルまでカートを持ってきて、私たちの前で抹茶を立てた。

Yesh, you drink the matcha from this bowl. 

はい、この器から抹茶を飲みます。

I don't usually drink coffee after a meal but today I made an exception. 

僕は普段コーヒーは飲まない人ですが、今日は得別に頂きました。

Have you noticed all the wonderful dishes. The chef was formerly a potter and most of the dishes the food was served on were made by him. 

いろんな器を見ました。結構良い皿ばっかりと想いませんか。実は、この店のチェフは昔陶芸をやって、自分が作った器を使用してる。

You can buy many of the dishes at the restaurant. 

店内でも彼が作った器の購入が可能。


The chef and owner. He was a very friendly and outgoing person. He talked to everybody at each table. When I told him I was originally from Seattle, he told us he had even been to Port Angeles in Washington state.

チェフ・オーナー。陽気なおじさんでした。接客は素晴らしい。全テーブルで話しをしてました。僕の実家がシアトルと言ったら、彼がなんとシアトルの近くにある街、ポートエンジェルスに行ったことがあると教えてくれた。 

I asked him if it would be okay to take more pictures inside the restaurant and he said feel free. 

彼に店内の写真をもっと撮っても良いと聞いたらどうぞと言ってくれた。






The exterior of the restaurant's rear. 

レストランの外見の裏側。

It looks like there is a stone oven where you can bake pizzas outside. 

外に石釜があって、そこでピッツァが焼けるかな。


Also out back were a trio of trailers. I wonder if they rent them so people can enjoy glamping.

レストランの裏にトレーラーハウスもあった。もしかしてここでグランピングも楽しめるのかな。

After lunch, we headed for a place called the Milk Factory [Bon Serve] which one of my company class students recommended. 

ランチを食べ終わってから、企業の生徒がおすすめした場所ミルク工房「ボン・サーブ」を目指した。

Hm, it looks like there is a berry and veggie farm about 1.6 kilometers down the road. We didn't check it out though.

へ、ここから1.6キロ先にベリーとベジファームがあるみたい。行ってなかったけど。


Milk Factory [Bon Serve] / ミルク工房「ボン・サーブ」




We both ordered the vanilla mocha mix. 

私たちが頼んでのはバニラ・モカミックス。


I also had to try one of their most popular products - drinkable yogurt. It was quite delicious. 

店の名物も買ってみた。それが斗南丘牧場ののむヨーグルト。とっても美味しかった。

It was still pretty early in the afternoon, so we decided to drive out to Cape Shiriya, but that will be for another post. 

まだ午後の早い時間だったので、尻屋崎に行くことにした。でもそれはまた今度。

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